Már csak egy hónap van hátra a nyári vakációból. Itt az ideje tervezgetni a következő hónapok reális munkaköri kötelezettségeit. Hol, és hogyan dolgozzunk tovább a lassan két éve tartó vírus-környezetben?

Megérdemelt szabadságodon az esővíztől frissült tenger habjai vagy a megtisztult tavak csobbanása remélhetőleg elfeledtetik veled a mindennapok mókuskerekét. Elúszik ilyenkor a munka és az irodai kötelezettség is. Helyesen.

Csakhogy amikor jól érezzük magunkat, repül az idő. Márpedig ez már egymás után a második olyan évünk, amikor  — látszatra legalább is – a nyár az az idő, amikor úgy érezzük, végre elfelejthetjük a koronavírust. Pedig

aligha van olyan, aki ne venné biztosra, hogy az újabb vírus-hullám dübörgő tempóval közelít.

Amerikában dollár-csillárdokat osztott szét Joe Biden kormánya azért, hogy az emebrek ismét költekezéseikkel serkentsék a gazdaságukat. (Ennek öszetett megítélését most nem itt taglaljuk) Nálunk más a helyzet.

Itt dolgozni kell. Vagyis a szabadságolások után irány vissza az irodákba. De milyen formában?

A legtöbb statisztikai kimutatás már évek óta jelzi, hogy a produktivitásnak egyáltalán nem a hagyományos irodai munkakörnyezet a legjobb változata.

Okos cégvezetők pontosan tudják, hogy munkatársaik megbecsülésének és saját vállalataik sikerességének egyik kulcsa az ésszerű rugalmasság. 

A jobb helyeken egy ideje zajlik már a munkarend átszervezésének forradalma. Egy olyan változás, amelynek részeként nem kell mindenkinek egy helyen, egyszerre, napi 8-10 órát benn lennie. Inkább annak a módját keresik, hogy miként lehet zökkenőmentesen beütemezni a  hibrid munkaerő-menedzsmentet.

Ennek egyik unortodox példája az Izlandon bevezetett négy napos munkahét. Egy friss felmérés szerint  az északi országban a munkavállalók boldogabbak és hatékonyabban is végzik feladataikat. Ameddig Magyarországon ilyen merész állami beavatkozás egy ideig még elképzelhetetlennek tűnik, nézzük, mi mindennel tudunk mi magunk tenni a saját szellemi és testi épségünkért.

Sokaknál rutinná vált a home office, heti 1-2 nap otthon ma már fel sem tűnik. Sőt, kialakulóban egy olyan érzet is, hogy a munkavállalók nem szívesen mennének vissza irodáikba. Egy európai kimutatásban a megkérdezettek 70-90%-a szeretné, ha a távmunka lehetősége a COVID után is megmaradna.

A teljes munkaidő helyett még a legstabilabb aktakukacnyikok is felfedezték, hogy a kevesebb ingázással töltött idő, a több szabadidő és a munka-magánélet jobb egyensúlyát hozta el számukra.

A több idővel viszont tudni kell bánni is. És ha már home office, akkor vajon mindenkinek adott otthon a kényelmes, zavartalan, korszerű munka-környezet? Biztos, hogy a család ritmusa és az oly könnyen elodázandó feladatok mellett nem maradna-e igényünk közösségi interakciókra?

A legtöbb munkaválallónak minden napra nem lehet vonzó választás a home office.

Szellemünk, lelkünk és biológiai szerkezetünk társas lényként ennél összetettebb, rugalmasabb élethelyzetet és munkakörnyezetet kívánnak. Éppen ezért lehet a legideálisabb megoldás egy átmeneti, kompromisszumos lehetőség: a coworking munkavégzés.

Az internet és az online-nomádok megjelenése az elmúlt 20-25 évben gyökeresen megváltoztatta a munkához való viszonyunkat. Szerencsére ma már a világ minden földrészén, több ezer közösségi hely áll rendelkezésre a szabadszellemű munkavállalóknak.

Magyarországon is egyre elterjedtebb ez a szabadabb, kötetlenebb, rugalmasabb és izgalmasabb műfaj: a realitás szabadságának forradalmi színtere.

FRoffice bejutás

 

A coworkingben dolgozók ma már egyértelmű, hogy a jó időbeosztást és a koncentrált figyelmet tekintve sokkal hatékonyabbak tudnak lenni mint a hagyományos irodai közegben vagy a home office-ban dolgozók.

Egy amerikai felmérés szerint a coworkingesek 64 százaléka tudott jelentősen fejlődni a határidős munkáikkal és 68 százalékuk érzi úgy, hogy jobban tud koncentrálni coworking környezetben. Sőt, 70 százalékuk egészségesebbnek is érzi magát mióta diverz közösségi térben tevékenykedik.

Most, hogy heteken belül az őszi vírus-hullám miatt vélhetően ismét a bezártsággal kell majd mindenkinek szembesülnie, egy újabb home office kiváló lehetőség lesz arra, hogy megvizsgáljuk magunkon: vajon tényleg ez lenne a jövő munkaterepe? Ahol a gyerek és a kutyák szimbiózisában kell majd Zoom-meetinggel a fürdőszobába zárkóznunk?

Vagy menjünk vissza az irodába, ami pedig sem nekünk, sem pedig a munkaadónak nem fenntartható?

Nekünk van egy jobb ötletünk: gondolkozzatok el azon, hogy Nektek vajon mit mondanak az alábbi adatok, amelyeket nemzetközi közösségi irodákban munkát végző emberek között mértek?

71 százalékban nőtt a produktivitásuk, 70 százalékuk szerint a coworking “nagyon boldoggá” teszi őket, 62 százalékuk véli úgy, hogy a munkájuk minősége jobb mióta ilyen helyen dolgoznak. Mindennek a tetejében 60 százalékuk véli úgy, hogy sokkal nyugodtabban és stressz-mentesebben tér haza a munka után!

Kiváncsian várunk Benneteket is szeretettel az FRoffice coworking közösségében!