A Deskmag magazin 2019-es globális felmérésének eredményei

2019. január 24. és március 18. között zajlott az utóbbi évek egyik legátfogóbb, globális online kutatása, amely a coworking iparág jelenlegi helyzetét és a jövőre vonatkozó tendenciákat kutatta. A felmérést a Deskmag magazin végezte, és nagyrészt coworking irodák számára fejlesztett kezelő szoftverek gyártói valamint különböző coworking egyesületek támogatták.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

A kutatás legfontosabb megállapításai

A felmérés egyértelműen kimutatta, amit eddig is sejteni lehetett: a coworking ipar elképesztő mértékben növekedett az elmúlt évek során. A hasonló helyszíneken dolgozók átlagos létszáma is megnőtt: a kutatás adatai szerint jelenleg egy coworking irodára 90 ember jut. Az irodák 11 százalékában, főleg a világvárosokban működő egységekben a munkatársak száma viszont átlagosan 300 fő, vagyis több mint háromszor annyi, mint a globális középérték. 2019 végére a becslések szerint világszerte 2,2 millió ember fog a működő 22 ezer coworking iroda valamelyikében dolgozni.

Nagyobb összterület, csökkenő átlagméret

A coworking irodák összméretében folyamatos növekedés tapasztalható, idén viszont először fordult elő, hogy az egyes irodák átlagmérete valamelyest csökkent. Ennek magyarázata, hogy a nagyvárosokon kívül is egyre több, főleg kisebb alapterületű hasonló iroda nyílik. Ezek pedig kisebb területükkel hozzájárulnak a coworking irodák globális átlagméretének csökkenéséhez. A világvárosokban található coworking irodákban nem tapasztalható hasonló jelenség: ezek átlagterülete stabilan 1.070 négyzetméter körül mozog.

Fiatalodó irodák

Bár a felmérés adatai szerint egyre kevesebb a fiatal coworking iroda, 2019-ben a hasonló helyiségek átlagéletkora mégis csökkent. Az ellentmondás magyarázata az, hogy 2019-ben nagyobb számban szálltak ki régóta működő coworking irodák a piacról, mint az előző év során. Ennek oka főleg a veszteséges működés, vagy pedig az, hogy a tulajdonosok egyszerűen megváltoztatták fő tevékenységi körüket. Előfordul, hogy saját cégük veszi bérbe a teljes coworking irodát, így az nem lesz többé bárki számára nyitott, ezzel pedig csökken az elérhető hasonló irodák száma. A jelentés egyik bizakodásra okot adó megállapítása, hogy csak minden tizedik coworking cég ítélte rossznak saját gazdasági helyzetét. Ezek többsége a kisebb városokban található.

Növekvő kihasználtság és profitábilis működés

A tavalyi évhez viszonyítva a coworking irodák kétharmadánál nőtt a bérlők száma. 28 százalékuk emelt az árain, ezáltal az irodák több mint felének sikerült növelnie profitabilitását. A legnagyobb növekedés a megavárosokban működő coworking irodák esetében volt tapasztalható. Ezek az irodák emeltek a leggyakrabban áraikon, és ők voltak azok, akik a legszívesebben vettek fel új munkatársakat a csapat bővítésére. A világvárosokban működő irodák majdnem egyharmada nyitott a meglévő mellé új egységet. Összehasonlításképp, ez az összes iroda csupán egyötödére volt jellemző.

Kiélezett a verseny, de a piac elbírja az új szereplőket

A legtöbb iroda vezetője úgy gondolja, a piac még nem telített, egyötödük szerint viszont túl sok coworking iroda működik, így kiélezett a piaci verseny. Ezt főleg a megavárosokban működő irodák tulajai látják így, tavaly óta egyre többen: míg 2018-ban 25 százalékuk, idén már 31 százalék nyilatkozta, hogy nehezíti működésüket a versenytársak növekvő száma. Ennek ellenére a piaci verseny a válaszadók mindössze 27 százaléka szerint jelent közvetlen problémát.

A coworking irodák negyede nehezen boldogul az új bérlők toborzásával, vannak viszont, akik ennek pont az ellenkezőjéről számoltak be: a coworking irodák 32 százaléka helyhiány miatt nem képes több potenciális bérlőt fogadni. A tulajdonosok 60 százaléka szerint a legnagyobb kihívás továbbra is az ügyfélszerzés, 37 százalékuk pedig a pénzügyi gondokat jelölte meg a legfőbb problémaforrásként.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/2019-state-of-coworking-spaces-2-million-members-growth-crisis-market-report-survey-study

Cikkeink a témakörben: