Furcsa egy év volt: munkakörnyezeti változásokban és kihívásokban eddig aligha akadt tumultuózusabb esztendőnk. Na jó, talán az előző… Immáron második éve létezünk a Coviddal. Nézzük, milyen tippekkel szolgálhatunk a rugalmas adaptációhoz és az újabb kihívásokhoz! 

A COVID-19 világjárvány miatt sok vállalkozás arra kérte dolgozóit, hogy álljanak át a távoli munkavégzésre. Mások úgy döntöttek, hogy otthagyják az állásukat (vagy elengedték őket), és csatlakoztak a “hakni-gazdaság” széles spektrumához. Nemzetközi nevén „gig-economyhoz”.

Mi is az a gig-economy? Nagyjából azt jelenti, hogy egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződünk, olyan alkalmi munkára, amivel próbáljuk kiváltani elvesztett vagy felfüggesztés alá került korábbi munkánkat.

Mostanra, amikor emberek milliói dolgoznak teljes munkaidőben távolról, vagy a hibrid időbeosztást választják, a coworking terek népszerűbbek, mint valaha.

De mivel a coworking terek virágoznak, gondoskodniuk kell arról, hogy működésük biztonságos legyen. Tehát mik az előnyei és hátrányai annak, ha egy közös munkahelyen végezzük munkánkat, és hogyan védhetjük meg magunkat munka közben?

Melyek a coworking terek előnyei? Miért vegyek részt egy coworking munkatérben? Nem lenne biztonságosabb otthon maradni és dolgozni? Bizonyos szempontból igen. De talán mégsem.

Rengeteg előnye van annak, ha másokkal egységes térben dolgozunk, többek között:

  • Harmonikus légkör
  • Több networking lehetőség
  • Olyan környezet, amely megindíthatja a kreativitást
  • Rugalmasabb a munkanapod, és önellátóbb lehetsz
  • A társadalmi elszigeteltség kockázatának csökkentése

Ez utóbbi előny talán a legfontosabb.

A világjárvány során a társadalmi elszigeteltség és a magány milliók, különösen az idősek és fiatal felnőttek mentális egészségét pusztította.

Tehát egészségesebb lenne, ha otthon ülnél a munkád közben? Fizikai szempontból talán. A másoktól való távolságtartás valóban csökkentheti a COVID-19 és más vírusok terjedését. De az is fontos, hogy szem előtt tartsd mentális egészségedet.

Ezenkívül is vannak olyan dolgok, amelyeket megtehetsz azért, hogy biztonságban érezd magad egy közös munkaterületen, függetlenül attól, hogy hányan osztják meg azt. Nézz körül mielőtt a számodra ideális közösségi iroda mellett döntesz! Győződjön meg arról, hogy a lehető legjobban felkészülsz. Kutasd fel a teret és a működési feltételeket.

Mi is azt mondjuk, először gyere, és szeress bele az FRoffice-ba! A többi jöhet azután…

Nem árt, ha ezekre figyelsz:

  • Maszk viselése (nálunk nem kötelező!)
  • Szükséges oltási állapot vagy negatív teszt igazolása (szeretjük, ha van, de nem követeljük senkitől)
  • Fizikai távolságtartás – megfelelő munkabázis (ez alap)
  • Gyakori tisztítás/fertőtlenítés (ez alap – napi szinten)

Az ismeretlen emberekkel való közös munkában akad kockázat is, különösen akkor, ha nem ismered az ő beoltottsági állapotukat. Ha naprakész szeretnél maradni a legújabb ajánlásokkal kapcsolatban, és megnyugtatnád idegeidet is, figyeld a terület egészségügyi szakembereinek véleményét. Ha minden lehetséges módon tájékozodtál, valószínűleg kevésbé leszel aggodalmaskodó, így produktív lehet a munkanapod, és a para helyett még élvezetet is találsz majd mindenben.

A közösségi iroda biztonságos használatának alap tippjei:

Függetlenül attól, hogy milyen típusú közösségi munkaterület mellett döntesz, vannak dolgok, amelyeket minden nap megtehetsz (sőt, nem árt, ha meg is teszel) annak érdekében, hogy megvédjed magad. Tartsd be a biztonsági és egészségügyi protokollokat. Ez lehet a maszk viselése, a gyakori fertőtlenítés és a virtuális találkozók lehető leggyakrabb igénybevétele.

Ha úgy érzed, hogy aggodalmaid kezdenek túlterhelni vagy stresszelsz, de mégis szeretnéd kipróbálni a közösségi iroda előnyeit, viszont van benned némi szorongás, ne add fel! Kis lépésekkel sikerülhet! Kezd óvatosan a másokkal való interakciót.

Mivel a járvány a társadalmak közösségi erőfeszítéseknek köszönhetően talán végre visszafordíthatatlanul elkezdett gyengülni, a coworking terek népszerűsége valószínűleg ismét növekedni fog.

Egyre többen dolgoznak korábbi irodájuktól távol, és hajlandóak kilépni otthonukból egy biztonságos környezetbe. A coworking terek tehát ma már minden méretben, formában és rugalmas csomagokkal hozzáférhetőek mindenki számára.

Az FRoffice folyamatosan a Kliensekhez igazodó, rugalmas és egyedi csomagjai is ezt bizonyítják.

Akár saját magad vállalkozásaként ruháznál be egy ilyen irodába, vagy csak munkavégzés céljából lenne szükséged coworkingre, az emberek folymatos igénye egymás iránt – különösen ilyen két esztendő után! – vetíti előre azt, hogy ígéretes jövő előtt álltok. Te és a közösségi iroda.