A nők által vezetett coworking irodák olyan környezetet teremtenek, amely nagyobb esélyt ad a nőknek a sikerhez és a hatékonysághoz — legaláb is ezt állítják szakértők. A nőközpontú coworking terek lehetővé teszik a női vállalkozók számára, hogy saját feltételeik szerint lépjenek be az üzleti világba, és üzleti céljaikra összpontosítsanak, miközben egyedi igényeiket kielégítik.

Azok a coworking terek, amelyek vagy kizárólag nőket szolgálnak ki, vagy nőközpontúak, nagy figyelmet keltettek az utóbbi időben, és persze közben vitákat is szültek.

A női coworking terek nem csak a hálózatépítés lehetőségét kínálják, hanem előnyöket is kínálnak a dolgozó anyák számára.

A minnesotai Coventől a berlini CoWomen-ig nők számára biztosítanak hozzáférést a távoli munkaterületekhez, és arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy csatlakozzanak, tanuljanak és bővítsék hálózataikat.

2016 és 2019 között mindenhol nőközpontú közösségi irodák nyíltak meg – különösen fizikai terek formájában. Az út során tapasztalt akadozások és viták ellenére nagy figyelmet kaptak azok a coworking terek, amelyek vagy kizárólag nőket szolgálnak ki, vagy nőközpontúak.

A minnesotai Coventől a berlini CoWomenig hozzáférést biztosítanak a nőknek a távoli munkaterületekhez, és arra ösztönzik az egyéneket, hogy csatlakozzanak, tanuljanak és bővítsék hálózataikat. Ezek a nőkre összpontosító coworking terek nem csak a hálózatépítés lehetőségét kínálják, hanem előnyöket is kínálnak a dolgozó anyák számára.

A The Wing Amerikában például szoptatós tereket, gyermekfelügyeletet, szépségszobákat és egyéb, nőkre jellemző szolgáltatásokat biztosít a nők számára.

Néhányan elgondolkodhatnak azon, hogy ezek a nőközpontú coworking terek pontosan legálisak-e. Az ACLU (American Civil Liberties Union jogvédő szervezet) úgy véli, hogy a nőknek szánt terek nem sértenek semmilyen törvényt, mivel elsősorban a nők védelmét szolgálták. Felena Hanson, a Hera Hub női coworking terek alapítója szerint virágoznak a női coworking terek.

„A nők régóta olyan üzleti világban működnek, amelyet nem mi hoztunk létre. Olyan sok nő érzi magát kívülállónak a különböző iparágakban, hogy nagyszerű olyan helyiséget teremteni, ahol a mi igényeink az elsők”

– mondta Hanson egy interjúban.

A vállalati világban és a startup ökoszisztémában a mai napig még nem sikerült kiegyenlíteni a versenyfeltételeket. Továbbra is szükség lesz azokra a terekre, ahol a nők jól érzik magukat, támogatják és dolgozhatnak céljaikért.

Miért értékesek a nőközpontú coworking terek?

A nők által vezetett munkaterületek olyan környezetet teremtenek, amely megfelelő esélyt ad a nőknek a sikerre. A csak nők számára kialakított coworking terek lehetővé teszik a női vállalkozók számára, hogy saját feltételeik szerint léphessenek be az üzleti világba, és a vállalkozásuk céljaira összpontosítsanak, miközben egyedi igényeiket kielégítik.

Sokkal kisebb az esély a szexuális zaklatásra a nők számára fenntartott helyeken. Az Ausztrál Emberi Jogi Bizottság megállapította, hogy 2018-ban a nők 39%-át szexuálisan zaklatták a munkahelyen, és a bűncselekmények 79%-át férfiak követték el. Ezek a terek az anyák szükségleteit kínálják. A csak nők számára fenntartott coworking terek nem hagyják figyelmen kívül a leggyakoribb okot, amiért a nők lemaradnak a férfiak mögött a karrierjük során: az erőforrások és a támogatás hiányát a terhesség alatt és után.

A Wing, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb, csak nőket foglalkoztató coworking cége, amely olyan kényelmi szolgáltatásokkal várja vendégeit, mint a szoptatószobák, a csúcsminőségű piperecikkek, a zuhanyzók és a házon belüli kávézók. A szintén az Egyesült Államokban található Coven gyermekfelügyeletet kínál.

Túlélési tippek újaknak egy coworking munkakörnyezetetben