Világszerte egyre többen választják a szabadúszó vagy magánvállalkozói létet, aminek egyik első számú oka az életmód nyújtotta szabadság. A digitális nomádoknak is nevezett vállalkozók számára ugyanis semmi más nem szükséges a munkavégzéshez, csupán egy laptop, telefon és jól működő internet. Jellemző azonban, hogy a világjárást követően sokuk szeretne egy olyan irodában dolgozni, ahol minden szükséges felszerelés megtalálható, viszont nem szükséges feladni hozzá addigi életmódjukat. Az ő számukra ideális választás a coworking iroda.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

Mi az a coworking iroda?

A coworking iroda koncepciója Bernie DeKoven nevéhez fűződik. A ’90-es évek végén az ötlet egészen forradalminak számított, addig ugyanis senkinek nem jutott eszébe, hogy egy nagy, közös térben több cég is együtt dolgozhat. 2005-ben Brad Neuberg, a Google sztárprogramozója valóra váltotta DeKoven álmát, és San Francisco-ban Spiral Muse néven megalapította az első coworking irodát. A független szakemberek és művészek akkoriban nagyon olcsón, mindössze 300 dolláros havi díjért bérelhettek itt helyet.

Kiadó Coworking Iroda Angyalföldön

De mi is a coworking iroda? Képzeljünk el egy hatalmas, egy légterű irodahelyiséget, ahol szabadúszók és mikrovállalkozások munkatársai dolgoznak együtt, mégis elkülönítetten. A coworking irodákban néhány órára, vagy épp egész évre kibérelhetünk egyetlen munkaállomást vagy akár egy teljes, egybefüggő irodarészt is. Ez az irodatípus tehát egy sajátos 2 in 1 megoldást jelent az új idők új típusú munkavállalójának: egy stabil, jól működő társasági irodakörnyezetet, amelyben dolgozva továbbra is maguk osztják be az idejüket.

Egy modern coworking irodában megtalálható minden, ami a hatékony munkavégzéshez szükséges. Mindenhol alapkövetelménynek számít a funkcionális és kényelmes irodabútor, a gyors és stabil wifi, nagy teljesítményű nyomtató, fénymásoló, kávégép, zuhanyzós mosdó és jól felszerelt konyha. Számos helyen plusz szolgáltatásként biztonsági kamerarendszer, riasztó és zárható széf is adott. A coworking irodák legtöbbször jól megközelíthető közlekedési csomópontokban találhatók, a biciklivel dolgozni járók pedig napközben zárható tárolókban tarthatják járgányukat.

Egy coworking iroda esetében a bérlési folyamat jóval egyszerűbb, mint egy hagyományos irodáé, a kulcsszó pedig itt is a rugalmasság. A bérleti szerződés a napi, heti vagy havi bérleti díj befizetésével életbe lép, amelyet követően máris letelepedhetünk egy szimpatikus asztalhoz, és munkához láthatunk. Nincs kaució, sem minimálisan kötelező bérlési időszak, a bérelt helyek száma vagy a bérlési időszak hossza pedig legtöbbször flexibilisen változtatható.

A hatalmas, egybefüggő tér mellett szinte mindenhol különítenek el tárgyalóhelyiségeket is, ahol ügyfeleket fogadhatunk, megbeszélést tarthatunk vagy ötletelhetünk, ami főleg a kreatív szakmákban napi feladat. Sok helyen találunk egy olyan központi helyiséget is, ahol az iroda bérlői megismerhetik egymást, és életre szóló üzleti vagy baráti kapcsolatokat köthetnek.

Egy coworking iroda persze nem csak a praktikum miatt lehet jó választás egy szabadúszó vagy egy startup vállalkozás munkatársa számára. Ezekben az esetekben a munka jellege miatt a kollegiális kapcsolatok nagyon korlátozottak. Pedig a társaságban végzett munka nagyban növeli a hatékonyságot, a kreativitást, és összességében rendkívül pozitív hatást gyakorol a mentális egészségre.Számba véve az előnyöket nem meglepő, hogy világszerte és Magyarországon is egyre több coworking iroda működik. Tavalyi adatok szerint 2015 és 2018 között globálisan 7.800-ról több mint 17 ezerre nőtt a coworking irodák száma,  és ma már több mint 2 millióan dolgoznak ilyen munkakörnyezetben. A szabadon dolgozók számának növekedésével ez a trend várhatóan folytatódni fog, a coworking irodák terjedésének tehát még messze nincs vége.

A FRoffice coworking irodájában végtelenül rugalmas feltételekkel, professzionális környezettel és központi elhelyezkedésű helyiséggel várjuk leendő bérlőinket. Egy rövid kapcsolatfelvételi űrlap kitöltése után irodánk minden érdeklődő számára nyitva áll.

Következő cikkünk: Coworking Iroda Illemtan


Cikkeink a témakörben: