Miben más egy észak-amerikai és egy európai coworking iroda? A Deskmag globális coworking felmérésének adatai szerint az észak-amerikai irodák nagyobb alapterületűek, a munkaállomások bérlői pedig sokkal rugalmasabb munkarendben dolgoznak, mint európai társaik. Általánosságban véve többet is keresnek, és kevesebb köztük a szabadúszó, mint az európai coworking irodák közönségében. Egy valami azonban mindkét táborra igaz: rendkívül elégedettek munkakörnyezetükkel, és kétharmaduk nem is tervezi, hogy a közeljövőben más munkahely után néz.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

Nagyobb méret, kisebb kihasználtság

A világ többi része hajlamos elhinni a sztereotípiát, miszerint Észak-Amerikában minden nagy. Ez az állítás azonban a coworking irodák esetében kétségtelenül megállja a helyét. A tengerentúlon egy időben átlagosan 43 fő dolgozhat egy irodában, míg Európában ez a szám csupán 34 fő. Az észak-amerikai coworking irodák kétharmadában akár 30 fő is tartózkodhat egyszerre, ez pedig csak az európai egységek kevesebb mint harmadáról mondható el.

Az asztalok kihasználtsága azonban nem nő a mérettel egyenes arányban. Az USA-ban és Kanadában a munkaállomások átlagosan 43 százalékát használják egy időben, a helyek felénél pedig ez az arány még alacsonyabb: kevesebb mint 40 százalék. Az európai coworking irodák, bár kisebbek, munkaállomásaik átlagosan 54 százaléka foglalt egyszerre.

A kisebb kihasználtság azonban az észak-amerikai egységek esetében sem jelent feltétlenül anyagi veszteséget. Észak-Amerikában ugyanis minden második coworker hot-desking rendszerben dolgozik, míg Európában csak a munkatársak harmada él ezzel a rugalmas lehetőséggel. Ennek megfelelően a tengerentúli irodáknak több asztalt kell fenntartani azoknak a bérlőiknek, akik hirtelen esnek be néhány órát dolgozni. A tengerentúlon a bérleti díjak is jóval alacsonyabbak az európainál, a rendelkezésre álló irodahelyiségek pedig nagyobbak, mint az európai városokban. A 0-24-es használattal irodát bérlők aránya mindkét kontinensen viszonylag magas, 60 százalék.

Különbözőségek végtelen sora

Észak-Amerikában a coworkerek 81 százalékának rendkívül fontos a jó munkahelyi közösség. Ugyanezt Európában csak a tagok 55 százaléka állította. Az ő szemükben viszont előnyt élveznek azok az irodák, amelyek fejlett infrastruktúrával rendelkeznek: az európai coworkerek 78 százaléka, a tengerentúliaknak azonban mindössze 60 százaléka tartja ezt kiemelten fontosnak. Ugyanez mondható el a munkahelyi magánszféra jelentőségéről, amely az öreg kontinensen dolgozók 50 százaléka szerint elengedhetetlen, bár az amerikai adat sem marad el ettől jelentősen (42 százalék).

Európában a coworkerek kétharmada szabadúszó vagy másfajta vállalkozást működtet. Észak-Amerikában a hasonló típusú munkahelyeken jóval magasabb az alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozók vagy nagyobb cégek munkatársainak aránya. Ennek megfelelően ők nagyobb részben dolgoznak hatékonyan, másokkal csapatban, éppen ezért bevételeik is magasabbak. Az európai coworking dolgozók 84 százalékának van legalább főiskolai végzettsége; ugyanez a tengerentúliak 76 százalékáról mondható el.

Hasonlóságok: életkor, foglalkozás és munkahelyi elégedettség

Az interakcióra és a rugalmas munkavégzésre való igény mindkét kontinens coworkerei körében jelentős. A coworking irodákban dolgozók átlagéletkora is nagyon hasonló, Európában és Kanadában 34, míg az USA-ban 33 év. Ők hasonló munkakörökben is dolgoznak, bár Észak-Amerikában némileg több programozó, Európában pedig jelentősebb számú építész és tanácsadó bérel munkaállomást coworking irodában. Mindkét földrész coworkereinek kétharmada férfi.

Az észak-amerikai és európai irodák közönségének nagyobbik része méltányosnak érzi a bérleti díjat. Ezen kívül 90 százalékuk tökéletesen elégedett jelenlegi munkahelyével, éppen ezért nem is tervez váltást a közeljövőben.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/coworking-europe-vs-north-america-spaces-187

Következő cikkünkhöz kattints ide.

Cikkeink a témakörben: