Tények és adatok az egyik legdinamikusabban növekvő munkaerő-piaci tényezőről

A kifejezetten coworkinggel kapcsolatos témákat feldolgozó Deskmag magazin 2011-ben adta ki első, célzottan a coworking jelenséget vizsgáló kutatását. A felmérésben 24 ország 661 coworkere adott választ az életkorára, szakmájára, lakóhelyére és keresetére vonatkozó kérdésekre. Azóta sok minden változott, az efféle munkát választók szokásai viszont alig, így az átfogó, alapos felmérés eredményei a mai napig szinte teljes mértékben helytállók.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

A coworkerek átlagéletkora, a nemek aránya és a legjellemzőbb szakmák

A kutatás legfontosabb megállapítása szerint a coworkerek 70 százaléka rendkívül elégedett jelenlegi irodájával. Ennek fő oka, hogy a coworking irodát bérlők elmondásuk szerint motiváltabbak (85 százalék), lehetőségük van más emberekkel érintkezni (88 százalék), és többet dolgozhatnak csapatban (57 százalék). A válaszadók 60 százaléka tapasztalta, hogy jobban be tudja osztani az idejét, így több ideje jut a kikapcsolódásra. 42 százalékuk arról számolt be, hogy bevételei is nőttek, mióta coworking irodában dolgozik.

A felmérés adatai szerint a coworkerek főként a húszas éveik közepén-harmincas éveik végén járó dolgozók, akiknek átlagéletkora 34 év. Európában és az USA-ban a coworking irodában dolgozók kétharmada férfi, egyharmada nő, és négyötödük rendelkezik felsőfokú képesítéssel. 50 százalékuk legalább 1 milliós városban él.

A coworkerek kicsivel több mint fele, 54 százaléka szabadúszó, 20 százalékuk pedig saját cégében alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozó. Ezek a cégek jellemzően kevesebb mint 5 fővel dolgozó mikrovállalkozások, amelyek legtöbbje a kreatív ipar és az új média területén tevékenykedik. A coworkerek között legnagyobb arányban webfejlesztők, programozók, grafikusok és PR vagy marketing tanácsadók képviseltetik magukat, de a bérlők között gyakran megfordulnak újságírók, írók, építészek és művészek is. A hasonló irodák munkatársai jellemzően rövidebb projekteken dolgoznak: a munkák negyedével 1 hét alatt végeznek, kétharmaduk befejezéséhez pedig 1 hónapnál kevesebb időre van szükségük.

A coworking irodában dolgozók 43 százaléka vallotta, hogy a munkahelyén megismert legalább 3 olyan embert, akik szakmai szempontból segítségére voltak, további 43 százalék pedig 4 vagy több, munkáját segítő ismerősről számolt be. Ennek ellenére csak valamivel kevesebb mint 60 százalékuk állította, hogy mindenképp hűséges maradna ahhoz az irodához, ahol jelenleg is dolgozik.

A coworking iroda és az utazás

A coworkerek háromnegyede otthonához közel eső irodát választ. 50 százalékuk munkahelyétől kevesebb mint 5 kilométerre lakik, további negyedük pedig mindössze 5-10 kilométernyire. Egyharmaduk gyakran utazik más városokba, majdnem felük pedig évente akár 3-4 városba is ellátogat.

Mennyit keres egy coworker?

A felmérés adatai szerint a coworkerek negyedének bevétele több, mint az országos átlag. 55 százalékuk azt vallotta, az átlagnak megfelelő összeget visz haza, és saját bevallásuk szerint csak egyötödük keres az átlagnál kevesebbet. A legjobban fizetett coworkerek a webfejlesztők, IT szakemberek és a reklám szakmában dolgozók. A grafikusok, sajtósok, építészek és újságírók jellemzően átlagos keresettel rendelkeznek, a legrosszabbul fizetettek pedig nem meglepő módon a művészek.

A keresetek a munkavállalók életkorával növekednek, és a több embert saját cégben foglalkoztatók is jellemzőben többet keresnek, mint a beosztotti státuszban dolgozók. Fizetés szempontjából a szabadúszók valahol e két csoport között helyezkednek el.

A coworking irodákban zajló munka pozitív hatásait tehát tények és adatok is egyértelműen alátámasztják. A FRoffice coworking irodájában is hasonlóan pozitív szemlélettel, modern és profi környezetben várunk mindenkit, aki a város egyik legizgalmasabb munkaterében végezné napi teendőit.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/the-coworkers-global-coworking-survey-168

Tovább következő cikkünkre

Cikkeink a témakörben: