Sokat írtunk már a coworking irodákról és az ott dolgozókról. Most azokról ejtünk szót, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy hasonló irodában béreljenek maguknak helyet a munkához, de valamiért még nem jutottak elhatározásra. Érdekes annak is utánajárni, milyen okok miatt tétováznak némelyek. Az egyik ok egyszerű: nem működik a környékükön coworking iroda, így esélyük sincs kihasználni az általa nyújtott előnyöket. Minden nyolcadik válaszadó szerint azonban a hasonló irodák esetében a magas költség az akadály. Pedig a Deskmag coworking kutatása szerint pontosan ez a réteg profitálhatna legtöbbet a hasonló munkahelyi környezetből.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

A leendő coworkerek legfontosabb tulajdonságai

A Deskmag online coworking felmérésében a magazin adatai szerint meglepően sok válasz érkezett olyan résztvevőktől, akik érdeklődnének az együtt dolgozás koncepciója iránt, de valamilyen okból még nem próbálták ki. Közülük 65 százalék állította, hogy komolyan elgondolkodott a váltáson, 29 százalékuknak pedig már megfordult a fejében a gondolat.

A válaszadó nem coworking dolgozók harmadának egész egyszerűen nincs lehetősége hasonló irodában munkaállomást bérelni, mert nem működik ilyesmi a lakóhelye közvetlen környezetében. Nekik csak 50 százalékuk él 1 milliósnál kisebb városban, ahol a coworking irodák még egyáltalán nem elterjedtek. Ez is azt mutatja, hogy kis- és nagyvárosokban egyaránt hatalmas az igény új coworking irodák megnyitására.

A válaszadók 12 százaléka azért nem hagyja hátra eddigi munkakörnyezetét, és költözik coworking irodába, mert a bérleti díj túlságosan megterhelné a pénztárcáját. Közülük sokan épp munkát keresnek, ezért nem engedhetik meg maguknak a munkaállomás-bérlést. Állításuk szerint, ha lenne megtakarított pénzük, azonnal csatlakoznának egy coworking iroda közösségéhez. Hiszen ők is tisztában vannak a globális kutatás megállapításával, miszerint egy hasonló irodában bármilyen szakembernek rengeteg lehetősége van munkakapcsolatokat teremteni, egyszerűbben szerez megbízásokat, így nulláról jelentősen növelheti a bevételeit. Hasznos lenne tehát egy olyan fizetési ütemezés bevezetése, ami csak a harmadik hónaptól kér először, visszamenőleg bérleti díjat.

Érdekes, hogy a koncepció iránt erősen érdeklődők átlagos bevétele alulmarad azokéval szemben, akik csupán mérsékelten érdeklődnek. Vagyis a még nem coworking irodában dolgozók közül épp azok szeretnének a legjobban csatlakozni, akiknek a legkevesebb anyagi lehetőségük van erre.

Ha nem coworking irodában, akkor hol dolgoznak?

Nem meglepő módon, a coworking irodába vágyók nagyobbik része jelenleg otthonról dolgozik. Azok közül, akik mérsékelten érdeklődnek, sokan egy kötött irodai konstrukció „rabjai”, éppen ezért nem is gondolkodhatnak komolyabban a váltáson. Ebből a csoportból többen is megemlítették, hogy egy coworking irodában dolgozva biztosan nem lenne rá szükség, hogy minden nap bejárjanak. 69 százalék jelezte, hogy naponta vagy egy héten több alkalommal is megjelenne az irodában. Ezzel szemben az erősen érdeklődő csoport tagjai állították, hogy minden nap bejárnának, ha coworking irodában dolgozhatnának.

Mire vágynak azok, akik még nem coworkerek?

A váltáson gondolkodók számára a stabil és gyors internet kapcsolat a legfontosabb tényező, amit elvárnának egy coworking irodától. Ezt a válaszok között szorosan követi a nyomtató, fénymásoló, tárgyaló, kávézó valamint egy konyha helyiség megléte. Ami viszont leginkább elkötelezné őket egy helyszín mellett, az nem feltétlenül a tökéletes infrastruktúra, hanem az iroda hangulata, és a többi független coworkerrel való interakció és együttműködés lehetősége.

Cikkeink a témakörben: