A coworkerek általában a kisebb irodákat kedvelik, ám nem feltétlenül az a megfelelő munkakörnyezet, amit a benne dolgozók annak találnak. A kisebb munkaterek kényelmesebbek és meghittebbek, a nagyobb irodák azonban több lehetőséget tartogatnak. A Deskmag magazin coworking irodákat vizsgáló felmérésében annak is utánajárt, a különböző méretű irodák milyen előnyöket illetve hátrányokat tartogatnak a bérlők részére.

Közepes méretű iroda – kevesebb értékes munkakapcsolat

A kutatás adatai szerint munkakapcsolatok építésére akkor adódnak a legjobb lehetőségek, ha egy coworking iroda kifejezetten kicsi vagy nagy létszámmal üzemel. Kapcsolatteremtés szempontjából a legrosszabbul a közepes méretű irodák teljesítettek. A felmérés során a válaszadókat arról kérdezték, csatlakozásuk óta coworking irodájukban hány értékes kapcsolatra tettek szert. A nagyjából 10 fős létszámmal rendelkező irodák bérlői minden munkatársukat ide sorolták, a sikerráta tehát 100 százalékosnak mondható. A 10-19 fővel működő irodákban dolgozók 5 kapcsolatot említettek, míg a 60 feletti létszámmal dolgozók 7-et. Ez a számbeli növekedés betudható annak az egyszerű körülménynek is, hogy több munkatárs között nagyobb eséllyel találunk olyat, akivel gyümölcsöző professzionális viszonyt alakíthatunk ki.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

Interakció és csapatmunka – minél kisebb az iroda, annál jobb

A csapatmunka és az interakció mértéke a coworking irodában dolgozók létszámával fordítottan arányos. A kisebb irodák bérlőinek 95 százaléka vallotta, hogy munkája során többet teremt kapcsolatot kollégáival, mint azelőtt. Ugyanerről a nagyobb létszámú coworking irodákban csak 84 százalék számolt be. Ugyanez a helyzet a csapatmunkával kapcsolatban is: a kis létszámú irodák bérlőinek 74 százaléka dolgozik gyakrabban együtt másokkal, a tömegeknek munkaállomást bérbe adó irodákban pedig csupán az ott dolgozók 53 százaléka.

A kisebb létszámú irodák coworkereinek a felmérés szerint rendezettebb a munkakörnyezete, a munka végeztével könnyebben hátrahagyják munkahelyi ügyeiket, és a mindennapi munkavégzés is kevésbé esik nehezükre, mint a nagyobb irodákban dolgozók számára. A közepes méretű irodák bérlői az otthoni kikapcsolódás témakörében még a kisebb irodák dolgozóinál is jobb eredményről számoltak be.

Pénzügyi szempontból a középméretű iroda a nyerő

A kutatásban a közepes méretű, 40-59 munkaállomással működő helyek bérlői jelezték a legnagyobb bevétel-növekedést, és bevallásuk szerint a coworking irodában jóval hatékonyabban képesek végezni a munkájukat. Ebben a tekintetben a közepes és az extra nagy méretű irodák is megelőzték a kisebb létszámmal dolgozó coworking irodákat.

Baráti vs. munkakapcsolatok a kisebb és nagyobb irodákban

A Deskmag felmérése nem tért ki a coworking irodák dolgozói közötti kapcsolatok minőségére, csupán mennyiségi adatokat vizsgált. Azonban ezekből is több megállapítás egyértelműen leszűrhető. A kisebb coworking irodákban dolgozók számottevően több időt töltenek együtt, mint a más típusú irodák munkatársai. 75 százalékuk naponta bejár dolgozni, 85 százalékuk pedig dedikált munkaállomást bérel. A nagyobb irodákban ezzel szemben sokkal nagyobb azok aránya, akik hot-desking rendszerben dolgoznak, és szignifikánsan kevesebbet járnak be, mint a kisebb irodák munkatársai.

A felmérés adatai alapján a kevesebb munkaállomással működő coworking irodák dolgozói korban is közel állnak egymáshoz, hasonló szintű képesítésük van, és bevételük is nagyjából megegyezik. Ezek a tulajdonságok pedig nagyban fokozzák a közöttük lévő, amúgy is erős kötődést.

Baráti kapcsolatok terén tehát a kisebb irodák vezetnek, a helyzet azonban változik, ha a karrier szempontjából előnyös kapcsolatrendszert vizsgáljuk. A nagyobb coworking irodákban a munkatársak és a flexibilis munkaállomások nagyobb száma révén több előnyös munkakapcsolat születhet, amely jobb munkalehetőségeket eredményezhet. Ezeken a munkahelyeken általában a csapat is sokszínű, így felmerülő kérdés vagy alvállalkozó keresése esetén is könnyebben találnak rá a megfelelő emberre.

Összességében tehát megállapítható, hogy a kisebb coworking irodákban dolgozók közti kapcsolat szorosabb, a nagyobb helyeken viszont karrierjük szempontjából több lehetőség vár a leendő bérlőkre. Nem létezik tehát „ideális méretű” iroda, jó, ha van viszont egy általános, a legtöbb munkatárs által elfogadott értékrend, amely alapján szoros és kevésbé szoros munkakapcsolatok köttethetnek.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/the-strength-of-small-and-big-coworking-spaces-205
Coworking Irodák startupok számára.

Cikkeink a témakörben: