A coworkerek átlagéletkora 34 év, ám a legtöbb iroda a különböző korosztályok valóságos olvasztótégelye. Ezek a generációk természetesen egészen máshogy határozzák meg, milyen is az ideális coworking iroda. A kor előrehaladtával ugyanis a dolgozók egyre kevesebb rugalmasságot tanúsítanak, viszont lojálisabbak meglévő munkahelyük felé. A fiatalabb rétegnél megfigyelhető, hogy tagjai leginkább a dedikált munkaállomások és a 24 órás hozzáférhetőség mellett teszik le a voksukat.

A Deskmag magazin coworkereket vizsgáló kutatása a könnyebb elemezhetőség érdekében 3 rétegre osztotta a munkaerő-piacnak ezt a sajátos rétegét. A kapott adatok így a 20-34, 35-49 és 50-64 év közöttiek csoportjára vonatkoznak. A 20 év alattiak és 64 év felettiek olyan kis létszámban fordulnak elő ebben a társadalmi csoportban, hogy válaszaik nem befolyásolták döntően a kutatás eredményeit, így a felmérésben sem kaptak helyet.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

A coworking-korosztályok közti legalapvetőbb különbségek

A korosztályok közötti különbség leggyakrabban a foglalkoztatottság módjában jelentkezik. Az idősebb coworkerek között több szabadúszó dolgozik, míg a fiatalabbak legtöbbször nagyobb cégek alkalmazásában állnak. A zsengébb korúak körében viszont az idősebbeknél nagyobb arányban fordulnak elő olyanok, akik saját kisvállalkozással rendelkeznek.

A fiatalabb generációhoz tartozó coworkerek jellemzően jobban értenek a technológiához, mint korosabb társaik, nem meglepő tehát, hogy szakmáját tekintve 42 százalékuk web- vagy IT fejlesztő. A közép-korosztályba tartozó csoportnál ez az arány már csak 25 százalék, a legidősebbeknél pedig egészen 12 százalékig zuhan. Az idősebbek körében a leggyakoribb foglalkozás a tanácsadó, PR szakértő, tervező vagy újságíró.

Amiben minden generáció egyetért

A felmérésben az összes korosztály tagjai hozzávetőleg ugyanazokat említették a coworking legnagyobb előnyei között. A másokkal történő gyakoribb interakció, a rugalmas munkaidő, a tudásmegosztás és a költséghatékonyság mind ezek között szerepelt. A biztonság, a csend, a magánszféra és a flexibilisen váltogatható munkahely azonban a legritkábban fordult elő a válaszok között. A coworking irodához való csatlakozás után az idősebbek másokkal való interakciója javult a legkevésbé (77 százalék, a legfiatalabb korosztálynál 89 százalék), motivációjuk és hatékonyságuk viszont a fiatalabb generációkkal hasonló mértékben nőtt.

A korral a kapcsolatteremtési készség is nő

A fiatalok jóval nagyobb arányban képesek maguk mögött hagyni a munkával kapcsolatos gondolatokat (70 százalék, szemben az idősebb korosztály 50 százalékos eredményével). A korosabb coworkerekre azonban a sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkavégzés jellemző: ahol elérhető, gyakrabban veszik igénybe a hot-desking rendszert, nem fontos számukra a 24 órás irodai hozzáférés, közelebb laknak az irodához, és kevesebbet dolgoznak egy-egy projekten. A fiatalok ezzel szemben gyakrabban járnak be rendes munkaidőn túl is dolgozni, jórészt dedikált munkaállomást bérelnek, több időt töltenek a projektjeikkel, és hosszabb ideig tart, míg beérnek a munkahelyükre.

Érdekes eredményeket hozott a kutatásnak azon része, amely a munka közben szerzett értékes munkakapcsolatok száma és az életkor összefüggéseit vizsgálta. A coworking irodához való csatlakozástól számított 2 hónapon belül a legfiatalabb korosztály átlagosan 6, a középső generáció ennél valamivel kevesebb, a legidősebb csoport viszont 7 fontos új munkakapcsolatra tett szert.

A coworking tehát nem csak a fiatalok életmódjába illeszthető be. A középkorúak is rengeteg hasznos munkakapcsolatra tehetnek szert, rendszerezettebbé válhat a munkavégzésük, és hatékonyabban érvényesíthetik a munka és a magánélet egyensúlyát, ha coworking irodában bérelnek maguknak helyet.

Cikkeink a témakörben: