A közösségi irodák lassan 20 éve indultak világhódító útjukra, népszerűségük pedig azóta is töretlen. Nézzünk néhány érdekes történeti tényt és számot ezzel az innovatív irodatípussal kapcsolatban.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

Az elmúlt 20 év

1995

Az első olyan munkahely, ami nevében nem, csupán szellemiségében tekinthető közösségi irodának, 1995-ben nyílt meg Berlinben. 17 számítástechnikai szakember egyfajta hacker-fészekként használta a c-space-ként elnevezett épületet. A szakma legjobbjai találkoztak itt, hogy együtt dolgozzanak, kódokat és ötleteket cseréljenek, és hasonló érdeklődési körű emberekkel találkozzanak.

1999

Négy évvel később Bernard DeKoven videójáték-fejlesztő használta először a közösségi munka kifejezést, amellyel nem a munka helyére, hanem a munkavégzés módjára utalt.

2002

Két osztrák vállalkozó Bécs egyik elhagyatott gyárában hozta létre az első közösségi irodát. A Schraubenfabrik, vagyis a régi csavargyár épületében szabadúszók, startup vállalkozók és tanácsadók dolgoztak együtt, bár a helyiséget még nem közösségi irodának hívták.

2005

A közösségi iroda nevet először Brad Neuberg, a Google sztárprogramozója használta, aki 2005 augusztusában San Francisco-ban megalapította a Spiral Muse-t. Az első, nevében is közösségi iroda kialakításában a közösségi médiát forradalmasító Twitter hashtag kitalálója, Chris Messina is a segítségére volt.

Közösségi irodák a számok és adatok tükrében

  • 2019-ben globálisan 3 millióan dolgoztak közösségi irodában.
  • Ugyanebben az évben világszerte közel 19 ezer közösségi iroda működött. Ez a szám napról napra nő, és 2025-re várhatóan eléri a 26 ezret.
  • A rugalmas munkahelyek piaci összértékét nagyjából 26 milliárd dollárra becsülik. A közösségi irodák bekerültek a legfontosabb ingatlanpiaci tényezők közé, és már nagyvállalatokat is bérlőik között tudhatnak.
  • A közösségi irodákban dolgozók nagy része, közel 41 százaléka szabadúszó. Őket 36 százalékkal a nagyvállalatok munkatársai követik, ami mindenképp figyelemreméltó adat.
  • A közösségi irodák dolgozóinak 65 százaléka még nem töltötte be a 40. életévét. 2012-ben a rugalmas munkahelyen dolgozók átlagéletkora 33,5 év volt, míg 2017-ben már 35, a növekedés pedig azóta is folytatódik. A közösségi irodát leggyakrabban 30 és 39 év közöttiek választják.

Miért a közösségi iroda?

A közösségi irodák munkatársai számos tényező miatt döntenek úgy, hogy ebben az irodatípusban szeretnének dolgozni. A döntést a praktikus okok, úgymint az olcsó bérleti díj, rugalmasság és könnyű megközelíthetőség mellett más tényezők is indokolják.

  • A közösségi irodában dolgozók 59 százaléka a kellemes légkör, 56 százaléka a másokkal való interakció lehetősége, 55 százaléka pedig a közösséghez való tartozás érzése miatt választja ezt a helyszínt a napi munkához.
  • A hasonló munkahelyre belépők 89 százaléka érzi úgy, hogy boldogabb lett, 83 százalékuk pedig azt vallotta, így kevésbé magányos.
  • A kiegyensúlyozottabb lelkiállapot a munkavégzésben is megmutatkozik. Egy felmérés adatai szerint a közösségi irodában dolgozók 84 százaléka érzi magát motiváltabbnak, 69 százalékuk új képességekre tett szert, 68 százalékuk pedig úgy gondolja, javultak meglévő készségei.
  • Egy másik felmérés kimutatta, hogy a közösségi irodában működő kisvállalkozások 82 százaléka növelni tudta szakmai kapcsolatainak számát, ami közvetlen pozitív hatással van az üzlet sikerére.

A fenti számok tükrében egyértelmű, hogy kisvállalkozások és szabadúszók számára nem csupán üzleti szempontból előnyös, ha közösségi irodában végzik napi teendőiket. A FRoffice-nál rugalmasan bérelhető, professzionális irodákkal várjuk bérlőinket. Budapest szívében található helyiségünket bérlés előtt bárki körbejárhatja. Ehhez időpont-foglalás a FRoffice weboldalán lehetséges.A cikk alapjául a https://www.smallbizgenius.net/by-the-numbers/coworking-statistics/ szolgált.

Következő cikkünk:
Mit illik és mit nem egy közösségi irodában?

Cikkeink a témakörben: