A Deskmag globális coworking kutatásában a nagy- és kisvárosokban működő coworking irodák sajátosságait is vizsgálták, amelyek között jelentős különbségeket találtak. A kisvárosokban dolgozó coworkerek átlagéletkora magasabb, többet keresnek, és a kisebb irodákat részesítik előnyben. Sokkal fontosabb számukra az interakció és a magánszféra, mint nagyvárosi társaiknak. Összességében kevesebb a kisvárosokban működő coworking iroda, életük azonban ugyanolyan nyüzsgő, akár egy metropoliszban.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

A kisvárosi coworkerek sajátosságai

A 20 ezer fősnél kisebb városokban működő irodákban dolgozók átlagéletkora 43 év. Érdekes, hogy ez a szám az 1 millió fő felé közelítve folyamatosan, egészen 32 éves korig csökken, 1 milliós lélekszám felett azonban újra növekedésnek indul. Megfigyelhető, hogy sokkal nagyobb arányban üzemel olyan kisvárosban coworking iroda, ahol egyetem is működik.

A coworking irodák mindössze 15 százaléka található 100 ezer fősnél kisebb városban. Ezek az irodák jellemzően kevesebb munkaállomással is működnek, bevallásuk alapján mégsem okoz gondot számukra az ügyfélszerzés. Az egy munkanapra eső asztal-kihasználtság majdnem ugyanolyan magas, mint a nagyvárosi irodák esetében (44, illetve 48 százalék). A tendenciák alapján viszont inkább a nagyvárosokban lenne szükség több coworking irodára.

A kisvárosi coworkereknek csupán 25 százaléka jár be naponta dolgozni a munkahelyére (ez az arány a nagyvárosokban 50 százalék). Ezért a bérlőknek csak harmada bérel dedikált munkaállomást, míg a nagyvárosokban 42 százalékuk. Elmondható tehát, hogy a kisvárosi coworking irodákban inkább a hot-desking megoldás a népszerű.

Kisebb városok – kisebb irodák

A kisvárosokban dolgozók jelentős része előnyben részesíti az olyan coworking irodákat, amelyekben kevesebb mint 20 asztal található, és több magénszféra áll a munkatársak rendelkezésére. Elmondásuk szerint ez azért van így, mert a hasonló elrendezés lehetővé teszi a szorosabb csapatmunkát, és megkönnyíti az interakciót, amit a kisvárosi coworkerek ugyancsak fontosnak tartanak. Nagyvárosi társaiknál jobban igényelnek egy olyan helyet az irodában, ahova nyugodtan félrehúzódhatnak. Ennek egyik oka az lehet, hogy a kisvárosokban az irodán kívül kevesebb, elvonulást lehetővé tévő helyszín, kávézó, könyvtár, park áll rendelkezésre.

A parkolóhely a legnagyobb kincs

A gyors internetkapcsolaton és a tárgyalóhelyiségeken kívül a kisvárosokban dolgozó coworkereket hidegen hagyják az egyéb, hozzáadott irodai szolgáltatások. Ez alól egyetlen dolog képez kivételt, mégpedig a parkolóhely. A 100 ezer fősnél kisebb városokban dolgozók fele ugyanis autóval jár munkába, míg a nagyobb városokban ugyanez az arány mindössze 25 százalék.

A kisvárosi coworkerek jobban értékelik a coworking irodák nyújtotta előnyöket, például a hatékonyabb csapatmunkát és a tagok közti interakciót, mint nagyvárosi társaik. Szívesen ismerkednek saját szakterületükön és más szakmákban dolgozó kollégákkal, potenciális ügyfelekkel viszont szívesebben szerveznek találkozót a coworking irodán kívülre.

Ami a pénzügyeket illeti, a kisebb városokban dolgozó coworkerek csak 25 százaléka állította, hogy a coworking irodai munkának köszönhetően nőttek a bevételei, míg a nagyvárosokban ez a szám 48 százalék. Ez azonban betudható annak is, hogy ezekben a coworking irodákban már szakmájuk csúcsa felé tartó, idősebb szakemberek dolgoznak, akiknek bevételei már nem képesek robbanásszerű növekedésre.

A FRoffice coworking irodája Budapest nagyvárosi környezetében működik, mégis kielégíti a nyugalomra és elvonulásra vágyó munkatársak igényeit is. Így minden kollégánk számára adott a lehetőség a hatékony napi munkavégzéshez. Irodánk szabadon bejárható, amelyhez időpont weboldalunkon keresztül foglalható.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/big-city-vs-small-town-coworking-182

Következő cikkünkhöz klikk ide.

Cikkeink a témakörben: