A technológia a coworking életmód szerves része, hiszen a coworkerek napi munkájához elengedhetetlen a laptop és az internet használata. De milyen operációs rendszereket és internet böngészőket részesítenek előnyben? Többek között ezt is vizsgálta a Deskmag kifejezetten coworking irodákat és az ezekben dolgozókat feltérképező kutatása.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

Fém a tűz ellen – A Chrome győzött a Firefox-szal szemben

A fenti kérdésre a válasz nagyban függ a felhasználók korától, nemétől és lakhelyétől. A Google azonban mindenképp örülhet: a Chrome böngésző a coworkerek körében több társadalmi csoportban is beelőzte a Firefoxot. A Microsoft Internet Explorer böngészőjének használati aránya viszont tovább hanyatlik. Ami az operációs rendszereket és a márkákat illeti, az Apple és a Mac népszerűsége a coworking irodában dolgozó férfiak között továbbra is töretlen. A női coworkereket azonban jellemzően ritkábban győzi meg az almás gépek által nyújtott trendiség.

A férfiak körében a coworking irodákban tehát a Chrome böngésző a legnépszerűbb: a Google termékét főleg az USA-beli és kanadai válaszadók preferálják. A Firefox ezzel szemben inkább Európában és Dél-Amerikában tarol a coworkerek, főként a női közönség körében. A Safarit a válaszadók 20 százaléka használja, az Apple terméke így harmadik helyre került a böngészők versenyében. Dél-Amerika érdekes módon kivételt képez, az itteni coworking irodákban ugyanis az Internet Explorer a harmadik leggyakrabban internetezéshez használt szoftver. Észak-Amerikában és Európában viszont a Microsoft böngészőjének használata inkább marginálisnak mondható.

Az Internet Explorer dél-amerikai népszerűségének magyarázata lehet az Apple gépek USA-n kívüli igencsak borsos ára. Éppen ezért a dél-amerikai coworkerek 71 százaléka Windows-t futtató gépet használ, amelynek az Internet Explorer az alapértelmezett böngészője. Észak-Amerikában csupán 31, Európában pedig 44 százalék a coworking irodákban használt, Windows operációs rendszerrel működő gépek aránya. Éppen ez lehet az oka annak, hogy ezekben a régiókban más, saját operációs rendszerük által kínált internet böngészőt használnak a userek.

Az Apple főleg a termék hazájában, az USA-ban különlegesen kedvelt. Itt a coworking irodákban dolgozók 66 százaléka használ a vállalat által gyártott eszközöket. Európában, valószínűleg szintén a magas árak miatt az Apple termékek használati aránya elmarad az amerikai adatoktól, bár az 52 százalékos eredmény nem mondható kifejezetten alacsonynak.

A Mac termékek a férfi coworkerek között örvendenek elsöprő népszerűségnek: közülük háromból ketten használnak Apple eszközt. Női társaiknál pont ezzel ellentétes trend figyelhető meg: 60 százalékuk a Windows operációs rendszerrel működő számítógépeket részesíti előnyben. A kutatásra adott válaszok alapján elmondható, hogy a Windows-t használó coworker férfiak figyelnek arra, hogy gépükön mindig az operációs rendszer legfrissebb verziója fusson.

Népszerű termékek életkorok szerint

A kutatás alapján a Mac gépek főleg a fiatalabb coworker korosztály körében felkapottak. Ami az internet böngészőket illeti, a Firefox minden életkorban az egyik legkedveltebb szoftvernek számít, míg a Google Chrome inkább a fiatalabbak között népszerű. A 20 és 29 év közötti coworkereknek csupán 2 százaléka használja a Microsoft Internet Explorer böngészőjét. Ugyanez a szám az idősebb, 40 és 49 év közötti coworker korosztály esetében már 10 százalék, bár ez a többi tech vállalat szoftvereihez képest még mindig elenyésző.

Cikkeink a témakörben: