A Deskmag coworkereket vizsgáló nagyszabású felmérése szerint a legtöbb bérlő 4 év után kezd némi elégedetlenséget érezni addigi munkahelyével kapcsolatban. Így jellemzően egyre kevesebb időt tölt az irodában, és komolyan elgondolkodik a váltáson is. Ennek oka, hogy idővel a coworking irodában dolgozók igényei is változnak. Nagy részük a hot-desking módszerről áttér az állandó munkaállomás-bérlésre, és nem csak rendes munkaidőben, hanem rugalmas időbeosztással kívánja használni az irodát. Ezen kívül általánosságban is fejlettebb, hatékonyabb infrastruktúrára vágynak a munkahelyül szolgáló coworking irodában. Ezen igények tudatában az irodák megtehetik a megfelelő lépéseket, hogy a lehető legkevesebb munkatárs morzsolódjon le a bűvös 4 év eltelte után.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

Idővel csökken az elégedettség

Az újonnan belépők általában nem azonnal értékelik coworking nyújtotta pozitív változásokat. Megfigyelhető, hogy a coworkerek a bérlés kezdetétől számított 3. hónapban a legelégedettebbek a választásukkal. Ez az elégedettség egészen a 2. évig növekszik, ezután viszont a kezdeti lelkesedés és a rengeteg pozitívum belesimul a napi rutinba. A 2. évben még a munkatársak 95 százaléka boldog a munkahelyén, ami 4 vagy több eltöltött év után 85 százalékra csökken.

Hasonló attitűd figyelhető meg más területeken is. A coworkerek általában az egy munkahelyen töltött 3. és 4. év között azonosulnak leginkább az ott dolgozó közösséggel, ezután az effajta elköteleződés hanyatlani kezd. Ezt követően sokan már 1 éven belül jelzik bérleti szerződésük felmondását. Akik nem, azok esetében is megfigyelhető, hogy kevésbé használják ki meglévő munkaállomásukat, motivációjuk csökken, és 3 éves növekedés után a bevételük is fokozatosan kevesebb lesz.

A kutatás adatai alapján megállapítható, hogy a 4 éves periódus letelte után a coworkerek már nem értékelik annyira aktuális irodájukat, lelkesedésük alábbhagy, és komolyan elgondolkodnak, hogy másik irodában néznek körül, vagy teljesen feladják a coworker életmódot. Ennek oka lehet az, hogy vállalkozásuk felfutása miatt hirtelen több irodatérre lesz szükségük, vagy start-up cégek esetében egy nagyobb cég felvásárolja őket, és saját irodájába költözteti a munkatársakat. Előfordul az is, hogy a coworkerek valamilyen okból felhagynak ezzel az életformával, és alkalmazottként helyezkednek el.

Változó idők, változó igények

Megfigyelhető, hogy az idő múlásával a hasonló irodában dolgozók egyre kevésbé vágynak a munkahelyen magánszférára, erősödik azonban bennük a közösséghez tartozás igénye. Tehát idővel azok a munkatársak is felengednek, akik kezdetben kevésbé nyitottak a többiek felé. Minél többet dolgozik valaki egyetlen coworking irodában, észrevehetően egyre fejlettebb infrastruktúrát, jobban felszerelt tárgyaló helyiségeket, komolyabb fénymásoló és nyomtató berendezéseket vár el. Így a bérlők megtartásának egyik módja lehet az irodai felszerelések folyamatos fejlesztése.

Az első 15 hónap során viszonylag kevesen bérelnek állandó munkaállomást. A 46. hónap környékén azonban, amikor a munkahelyi elégedettség is a legmagasabb, rengetegen határozzák el, hogy komolyabban elkötelezik magukat coworking irodájuk mellett. Így, ha az iroda képes jó minőségű munkaállomást biztosítani számukra, még hosszabb ideig majdnem bizonyosan munkatársaik között tudhatja ezeket a bérlőket. Ez a fenntartónak nehézséget okozhat, hiszen az állandó bérlők miatt esetleg nem jut hely azoknak az ügyfeleknek, akik hot-desking rendszerben szeretnék használni a coworking irodát. Szakemberek szerint az egészséges és jövedelmező egyensúly fenntartásához nagyjából fele-fele arányban érdemes dedikált és rugalmasan bérelhető munkaállomásokat fenntartani.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/coworking-space-survey-2011-182

Tovább>>>

Cikkeink a témakörben: