Vajon a coworking irodákban is annyira különböző a nők és férfiak helyzete, mint a munkaerő-piac más szegmenseiben? Egy globális coworking kutatás számai szerint a válasz igen. Cikkünkben ennek a jelenségnek járunk alaposabban utána.

Az FRoffice Coworking

A FRoffice coworking irodája nem csak egy kényelmes és modern dolgozótér. A közös munka és a valahova tartozás érzése minden vállalkozás számára olyan plusz élményt nyújt, ami nagyban hozzájárul a kreativitáshoz, a jövedelmező üzleti működéshez, és megkönnyíti a problémák áthidalását. Nálunk szabadúszók és mikrovállalkozások egyaránt megtalálják, amit egy ideális dolgozóhelyben keresnek.

A kutatás általános megállapításai a nemek tekintetében

A Deskmag magazin coworking kutatása szerint a női coworkerek gyakrabban rendelkeznek egyetemi diplomával, és a coworking irodába való belépéssel nagy részük képes növelni bevételeit, keresetük viszont ennek ellenére is alulmarad a férfiakéval szemben. A férfiak átlagosan kétszer annyi ideig tartó projekteken dolgoznak, mint a női kollégák, akiknek harmada általában 7 nap alatt végez egy munkával. Ez csak a férfi dolgozók ötödére jellemző.

Ez az időbeli tényező is magyarázatot adhat a női coworkerek alacsonyabb fizetésére. Megfigyelhető azonban az is, hogy minden második férfi munkatárs a programozás valamelyik részterületén dolgozik, amely az egyik legjobban fizetett szakma a coworking irodákban. Ugyanilyen munkakört viszont csak a női dolgozók tizede tölt be.

Egyedüllét vs csapatmunka

A női válaszadók a kiválasztási folyamat során jellemzően olyan irodákat preferáltak, amelyekben adott a lehetőség a többi kollégával való interakcióra. A nők gyakrabban válaszolták, hogy a munkahelyi közösség is fontos szempont számukra. Ez pedig a munkavégzés módjában is megmutatkozik: sokkal szívesebben dolgoznak együtt más coworkerekkel, ritkábban alkotnak egyedül, és több munkahelyi eseményen vesznek részt, mint férfi társaik.

A baráti ajánlás mindenek előtt

A nők sokkal gyakrabban hallgatnak barátaikra és ismerőseikre, ha egy coworking iroda kiválasztásáról van szó. 60 százalékuk válaszolta, hogy emiatt döntött egy bizonyos iroda mellett, míg a férfiaknál ez a szám mindössze 44 százalék. A férfi coworkerek viszont a kiválasztási folyamat során szívesebben hívták segítségül az internetet (20 százalékuk, szemben a női válaszadók 12 százalékával.)

Női értékrend a coworking irodában

A női coworkerek a kutatás szerint szívesebben dolgoznak olyan irodában, amelynek a nyitott rész mellett elszeparált különtermei is vannak. Ezt a nők 55, míg a férfi dolgozók csupán 37 százaléka állította. A nők ki is használják ezeket a zárt termeket: 54 százalékuk rendszeresen szervez megbeszélést a tárgyalókba, a férfiaknak viszont csak 40 százaléka foglal ide külön időpontot.

A kizárólag nyitott terekkel rendelkező coworking iroda csak a nők tizedének megfelelő választás. A női munkatársak 80 százaléka jobban kedveli az 50-nél kevesebb munkaállomással rendelkező coworking irodákat. Ez a szám viszont a férfiak esetében is alig alacsonyabb, 70 százalék.

A nők szemében egy iroda biztonsága is sokat nyom a latban. Ugyanez mondható el a tömegközlekedésről is: a női coworkerek közel 40 százaléka közösségi közlekedést használva jut el az irodába, így a közeli megállók komoly szerepet játszanak abban, melyik irodát választják. A válaszokból az is kiderül, hogy sokkal kisebb arányban érkeznek biciklivel dolgozni, mint férfi kollégáik.

A nők összességében is elégedettebbek a coworking iroda intézményével. 91 százalékuk szerint a munkatársakkal történő interakció nagyon jó hatással van rájuk, míg a férfiaknak csak 84 százaléka állította ugyanezt. A coworking irodában végzett munkájuk minőségével viszont a női és férfi coworkerek is rendkívül elégedettek (94, illetve 91 százalék).

A FRoffice coworking irodája a nyüzsgő belvárosban minden korosztály és nem számára ideális választás. Az iroda előzetes bejárásához weboldalunkon keresztül foglalható időpont.

Forrás: http://www.deskmag.com/en/coworking-space-women-men-survey-170

Klikk következő cikkünkhöz.

Cikkeink a témakörben: