Van, ahol már a politika is rájött: ennél egyértelműbb demokratikus forma nem létezik egy együttes térben. A budapesti „Nyócker”, a Józsefváros önkormányzata már több mint egy éve működteti Közösségi Részvételi Irodáját. Mégis, milyen kapcsolatuk van a politikai aktivitás és coworking között?

Pikó András nem volt épp a legkarizmatikusabb tanárom a szegedi újságírószakon, de az ő nyitottsága, emberközpontú gondolkodása megmaradt bennem. Ezért sem lepett meg, hogy tavaly politikai szerepet vállalt. Nem is akármilyet: a „Nyócker” polgármestere lett.

Stábjával, és

a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületével látszólag komolyan gondolják a népképviseletet. 2020 tavaszán Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról határoztak.

Céljuk ezzel az volt, hogy olyan eszközök, folyamatok és programok szülessenek, amelyek lehetővé teszik a k

erületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban.

Ezek előfeltételeként azt határozták meg, hogy a lakosságot közérthetően kell tájékoztatni és valódi lépéseket kell tenni a közösségépítés felé. A gyakolatban ez azt jelenti, hogy

a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb részlegeivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik tavaly óta.

Vagyis számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalnak, amelyek egyébként is zajlanának a kerületben.

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata négy munkatársból áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs.

Az ő munkájukat, a tevékenység transzparensebb látszatát segítik elő az önkormányzat kommunikációs vezetőjének közvetlen munkatársai. A hatékonyság és a közösségfejlesztés jegyében egyre több önkéntest vonnak be a folymatokba.

Remek kezdeményezés a demokráciafelfogásunk elmélyítésére és közösségi aktivitásunk serkentésére egy ilyen politikai akarat megnyilvánulása.

Amely ráadásul organikusan teszi ismertebbé a közösségi irodák misszióját is.

Drukkolunk a „Nyócker” minden szereplőjének, hogy érezzen rá arra, milyen klassz lehetőség közösségi terekben és együttes

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap https://jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jozsefvarososszefog és facebook.com/reszveteliiroda